Fotocredit: Trondheim Studenthage

Trondheim Studenthage

mars 6, 2017

Hva: en åpen og dyrkbar hage med tilhørende garasje og drivhus

Hvor: 200 meter sør for Lerkendal bak et rødt hus (Klæbuveien 148)

Hvem: alle studenter som vil prøve seg

Hvorfor: for å produsere noe av sin egen mat, få grønne fingre, lære masse og treffe hyggelige folk

Hvordan: Møt opp på dugnad, ta med deg en venn eller kom alene. Vi lover å ta deg godt imot uansett

Over halvparten av verdens befolkning lever nå i byer og andelen vokser kraftig. Dette får mange konsekvenser, der en av de er at flere mennesker blir mer adskilt fra jordbruket og mat må fraktes lengre for å nå forbrukeren. I tillegg til dette er det liten tvil om at det skal veldig godt gjøres å mette en voksende befolkning med dagens matproduksjon. Per i dag brukes over 37% av jordens landareal til matproduksjon, noe som tilsvarer omlag hele Sør-Amerikas landareal til jordbruk og hele det Afrikanske kontinentet til beitemark.

FN anslår at vi kommer til å være 9,7 milliarder mennesker innen 2050, så innen kort tid vil vi gå tom for landareal å bruke til matproduksjon om vi fortsetter å produsere mat på måten vi gjør nå. Det er mange grunner til at dagens produksjon og behandling av mat ikke er bærekraftig, blant annet at røflig ⅓ av all maten som produseres kastes et sted på veien fra produksjon til munn. En annen årsak er at det er mye mindre effektivt å skaffe næring til oss mennesker via dyr som storfe og svin enn det er ved et plantebasert kosthold. Den tredje årsaken er at mesteparten av maten vi finner i vår dagligvarebutikk er fraktet over veldig store avstander for å komme seg fra opprinnelsesstedet til destinasjonen.

drivhus

Det finnes heldigvis veldig mange tiltak som jobber med å endre måten vi både produserer og tenker om mat. En del av løsningen kan være urban matproduksjon, en samling av ulike konsepter som blir mer og mer populært. Det finnes selskaper som fyller gamle lagerhaller med vertikale hyller med hydroponiske planter (dyrkes uten jord) som selges til butikker i nærheten, grupper som fyller åpne tomter i storbyer med rekke på rekke med grønnsaker, i tillegg til enkeltpersoner som benytter tak eller terrasser til birøkting eller grønnsaksdyrking. Også bruken av små jordflekker i urbane strøk har økt, og vi i Trondheim Studenthage er stolte av å tilby muligheten til dem som vil å være med å gro grønnsaker selv. Vi mener så klart ikke at vår lille felleshage løser verdensproblemer, men den er med å bidra med å få bukt med transport og svinn av mat på veldig lokal skala. I tillegg så er det noe helt spesielt med å spise grønnsaker som man selv har dyrket!

grønnsaker og sånt

Alle er så klart velkomne selv om hagen først og fremst ble dannet for og av studenter. Og om du nå stopper opp å lese siden du faller utenfor kategorien student, så ligger det en felleshage på Bakklandet som heter Kneiken Felleshage som også er veldig åpen for nye medlemmer. Studenthagen ble startet opp våren 2015 av et par studenter som gikk Industridesign etter at de hadde hatt et prosjekt som handlet om urban dyrking. I forbindelse med prosjektet kom disse studentene over en drøss av kule studenthager verden over, og kom til den åpenbare konklusjon at vi burde ha en studenthage i Trondheim også. De gikk til NTNU og spurte om hjelp, og i løpet av en uke fikk de en jordlapp å disponere i Klæbuveien der de fremdeles holder til i dag. Området består av en garasje som vi i høst malte grønn, et drivhus som vi satte opp våren 2016 og flere separate områder med grønnsaker og plantekasser.

male garasjen

Den første sesongen ble det plantet en god del poteter, gulrøtter, salater og kåltyper og sist høst bugnet hagen av blant annet svartkål, mangold, polkabeter, (enorme) squash, gulrøtter i mange farger, tomater og agurk. Denne våren tenker vi å ta med oss erfaringene fra tidligere, og prøve litt nye ting. Kanskje vi tester ut søtpotet, peanøtter eller andre spennende ting som man ikke skulle trodd kunne gro i Norge. Eller kanskje noen av dere har noen gode idéer? Formålet med Studenthagen var nettopp det å være en plattform for studenter der man kan lære om bærekraftig produksjon av mat i urbane områder, samt at man kan eksperimentere ulike vekster og metoder for å se hva som fungerer og smaker bra. Med denne holdningen var det åpenbart at hagen burde være en felleshage der alle som vil kan være med på så mange eller få dugnader, og alle som har vært med får seg noe godt å spise der eller noe å ta med seg hjem om det er noe å høste. Av den grunn har ikke de store avlingene stått i fokus, men allikevel kunne jeg kose meg med egendyrkede og -høstede grønnsaker flere ganger i uka gjennom høsten.Studenthagen

Om noe av dette høres spennende ut, eller om du bare har lyst til å grave litt i jorda eller slå noen spikere er Studenthagen alltid åpen. Første dugnad for våren blir 12. mars, og om du følger oss på Facebook lover vi å legge ut alle dugnadene der slik at det blir lett å følge med. Vi sees!

Mathias Backsæther

nestleder Trondheim Studenthage